EMCI-Logo




10 YAŞINDA

Aydınlatma Direkleri LED ve Armatürleri

Aydınlatma Direkleri LED ve Armatürleri

Hemen hemen her gün insanlar düzenli olarak aydınlatma direkleri ile karşı karşıya gelmektedir. Aydınlatma direkleri uzun yıllardan beri park, bahçe ve sokakları aydınlatmaktadır. Bu aydınlatma direkleri sayesinde insanlar güvenle gece saatlerinde sokaklarda geze bilmektedir. Yıllar önce ilk aydınlatma direkleri basit bir mum ve fitilden oluşan çok basit bir haldeydi.

Aydınlatma Direkleri LED ve Armatürleri

Hemen hemen her gün insanlar düzenli olarak aydınlatma direkleri ile karşı karşıya gelmektedir. Aydınlatma direkleri uzun yıllardan beri park, bahçe ve sokakları aydınlatmaktadır. Bu aydınlatma direkleri sayesinde insanlar güvenle gece saatlerinde sokaklarda gezebilmektedir. Yıllar önce ilk aydınlatma direkleri basit bir mum ve fitilden oluşan çok basit bir haldeydi. Bu aydınlatma direkleri sürekli biri tarafından kontrol edilmeye mecbur olduğu için çok kullanışlı olarak görülmemekteydi. Ancak o dönemler için bu teknoloji büyük bir adım olarak görülmekteydi. İngiltere de bu sokak lambalarına büyük ilgi gösterilmiş ve sokak lambalarının birçoğuna ‘’Işık varsa umut var’’ yazarak bu basit teknolojiden ne kadar memnun olduklarını belirtmişlerdir.

Gelişen ve değişen dünya ile birlikte aydınlatma sistemleri de bundan nasibini almıştır. Elektriğin bulunduğu ilk dönemlerde halk arasında armut adı verilen elips şeklinde olan lambalar kullanılmaktaydı ve bu halen kullanılmaktadır. Ancak gelişen teknoloji sayesinde led lambaların ve led armatürler icat edilmiştir. Led lambalar klasik lambalara göre büyük bir fark yaratmıştır. Bu fark 2 temelde öncelik göstermiştir. 1.’ si led lambalar klasik aydınlatmalara göre daha büyük tasarruf sağlaması. 2.’si ise led aydınlatmaların klasik aydınlatmalara göre daha fazla ortamı aydınlatması. Bu 2 önemli fark sokak, park ve bahçe aydınlatmaların da led aydınlatma direkleri tercih edilmektedir. Aydınlatma direklerinde led armatürlerde son dönemde öne çıkmaktadır.

Armatürler yapay ışık üreten ve enerji tasarrufu sağlayan önemli teknolojik gelişmelerden biridir. Sokak aydınlatma diregi sistemleri elektrik konusunda büyük bir tüketim kalemi olarak görülmekteydi. Dünyada enerjinin bu kadar önemli olduğu bir dönemde sokak lambalarının bu kadar fazla elektrik tükettiği fark edilmiş ve sokak aydınlatmaları değişmiştir. Bu değişim ile sokak lambaları led armatürler ile değiştirilmiş ve büyük bir tasarruf sağlanmıştır. Bu tasarruflara katkı olarak led armatürlere enerji kaynağı olarak güneş enerji sisteminin dahil edilmesi enerji tasarrufunu 2 katına çıkarılmıştır. Led armatürler sadece sokak lambalarında değil ev tipi olarak da kullanılabilmektedir. Ev tipi led armatürler tasarım olarak çeşitlilik göstermekle birlikte temelinde tasarruf sağlaması ile her ortamda kullanılabilmektedir.

Aydınlatma Direkleri LED ve Armatürleri